Poprzednim razem omawiałam przyczyny otyłości i skutki, jakie może powodować. Teraz warto się dowiedzieć, jak możemy ją leczyć oraz jak nie dopuścić do jej powstawania. Otyłość, a sposób odżywiania. Walcząc z nadmiarem kilogramów powinniśmy przede wszystkim zmienić styl żywienia się. W tym momencie nie ma zmiłuj, bo być może jest to ostatni dzwonek przed poważnymi…
Czy czekolada zapobiega zakrzepom i zawałom?
Naukowcy już jakiś czas temu zauważyli, że jeżeli zjadasz czekoladę codziennie, i w niewielkiej ilości ryzyko powstawania zakrzepów zmniejsza się. Jest jeden warunek – musi być to ciemna czekolada. Już wcześniej było wiadomo że czekolada ma korzystny wpływ na serce, na przykład na ciśnienie. Naukowcy sprawdzili wskaźniki biochemiczne w grupie uzależnionych od czekolady. „Płytki krwi…
Mikro i makroelementy
W ostatnich czasach specjaliści od żywienia na całym świecie coraz więcej uwagi poświęcają biopierwiastkom. Nazywają je nawet pierwiastkami życia. Składniki mineralne (pierwiastki i nieorganiczne ich połączenia), stanowiące zaledwie około 4 % ciężaru naszego ciała, utrzymują np. Ciśnienie osmotyczne, wchodzą w skład wielu enzymów lub powodują ich zwiększoną aktywność. Zatem uczestniczą nie tylko pośrednio lub bezpośrednio w licznych reakcjach biochemicznych.
Jaskra
Jaskra to choroba, która polega na tym, że podwyższone ciśnienie cieczy w gałce ocznej powoduje ucisk na nerw wzrokowy i stopniowe jego uszkodzenie. To może z kolei prowadzić do ślepoty.